Ook ‘Jameimy’naar Canada.

Ook ‘Jameimy’naar Canada.

Leeuwarder Courant
16 oktober 2013

Ook ‘Jameimy’naar Canada.

De theatervoorstelling ‘Jameimy’ met Freark Smink en Klaasje Postma gaat in 2014 naar Canada.

 

 


 

Friesch Dagblad – 10 april 2012

fragminten út’e resinsjes.

Indringend egodocument zonder valse pathetiek

Jameimy is een indringend egodocument over het gezin Postma waarin Klaasje de familiegeschiedenis schetst die zich heeft afgespeeld in Grou. Moeder, vader, en de kinderen ervaren een alledaags dorpsleven in een ritme en met een beleving die in beton lijkt te zijn gegoten. Vader zorgt voor het inkomen, moeder voor de huishouding en de kinderen voorzien de tijd met hun speelse aanwezigheid en groei naar volwassenheid. Maar schijn bedriegt. Klaasje Postma schildert soms met een heerlijke ruwe kwast de gezelligheid en saamhorigheid van het gezin, de openheid, geborgenheid en onwetendheid. En soms verbeeldt ze met een penseeltje de intieme momenten van familiegeluk.

/- – – -/

Freark Smink speelt daarbij een voortreffelijke rol als aangever. Het lijkt alsof dit toneelechtpaar zo uit de keuken komt waarin net is gesproken over de vorm en stijl van jameimy. Het is deze speelvorm, waarin Postma zich met gemak transformeert naar de rol van haar moeder en Smink zich daarbij aanpast zonder zichzelf te verliezen in de rol van aangever en klankbord, die Jameimy zo waardevol maakt.

Door: Wiggele Wouda


 

'Jameimy' feest der herkenning / Leeuwarder Courant, 7 april 2012

‘Jameimy’ feest der herkenning / Leeuwarder Courant, 7 april 2012

 

Leeuwarder Courant – 7 april 2012

fragminten út’e resinsjes.

‘Jameimy’ feest der herkenning

Mei hoefolle leafde en respekt Klaasje Postma en Freark Smink harren memmen spylje, wurdt pas echt dúdlik as se foar in sêne op de merke yn Grou yn’e hûd fan twa pubers krûpe. Dan giet it der ynienen om wei en helje se alles út’e kast om ‘e seal oan it laitsjen te krijen. De pubers dat wiene se sels en grappen oer jinsels meitsje is in stik makliker en wurdt folle earder akseptearre as grappen meitsje oer jins âlden.

/- – – -/

‘Jameimy’is in earlike foarstelling oer hiele gewoane dingen fan twa minsken dy’t oprjocht begien binne mei de minsken om har hinne.

Door: Sietse de Vries

 

fb_icon_325x325

LEEUWARDER COURANT

16 oktober 2013

‘Jameimy’ in 2014 naar Canada

LEEUWARDEN
- De theatervoorstelling ‘Jameimy’ met Freark Smink en Klaasje Postma gaat naar Canada. Na ‘De emigrant’ is dit de tweede voorstelling van Pier21 die die kant op gaat. Productieleider David Lelieveld heeft tijdens de tournee van ‘De emigrant’ in Ontario, de afgelopen weken, de contacten gelegd. De exacte speeldata zijn nog niet bekend. Postma speelde eerder in Canada met de Tryatersolovoorstelling ‘Rolling home’, onder de titel ‘Beppe Tryntsje’.

Resinsjes

Reaksje

Susan Brattinga fan Nijlân - skriuwt op 10/12/2013.

Dat wie snein genietsje fan jimme "JAMEIMY". Prachtich!!! Bot lake, ontroerd en herkenber. It die my oan froeger en hjoed tinken. Jimme spylje it sa gewoan en sa bysûnder. Dan die kaarten. Hie ik mar mear kocht. Ik ha se alle 5 al tapasselik ferstjoerd. Nee die fan dreun ha ik yn it boek dien fan ús bernegesin, wat myn broer skreun had. Machtich! Kin ik ergens de kaarten noch keapje? It maai jimme goed gean en op nei in stik oer jimme partnerslibben?!

Groetnis Susan